Niet opgehaalde weesfietsen uit fietsdepots naar Haagse minima

4 November 2024, 14:31 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Arjen Kapteijns (X)

De gemeente Den Haag doet mee aan het Weesfietsenplan, waarbij fietsen die ergens te lang of fout geparkeerd staan en in het fietsdepot terechkomen - maar daar niet mee worden opgehaald - voor een deel beschikbaar komen voor mensen die geen fiets kunnen betalen.

Jaarlijks belanden in Nederland naar schatting 350.000 fietsen in de fietsdepots. Daarvan worden ruim 100.000 goede fietsen nooit door hun eigenaar opgehaald. 'City Deal Fietsen voor Iedereen' slaat met haar partners de handen ineen om een deel van deze fietsen een nieuw leven te geven door ze te schenken aan mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Dat staat in het vandaag in Apeldoorn gepresenteerde Weesfietsenplan. Daarbij was onder meer de Haagse wethouder Arjen Kapteijn van Mobiliteit aanwezig.

"Het Weesfietsenplan gaat ons helpen onbenutte fietsen uit onze depots een nieuw leven geven en toegankelijk maken voor degenen die zich geen fiets kunnen veroorloven", zegt Kapteijns. "Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niemand aan de kant blijft staan. Door samen te werken zorgen we voor een inclusieve fietscultuur in Den Haag waar fietsen weer vanzelfsprekend wordt voor iedereen."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Arjen Kapteijns (X).

Goedkoop en gezond

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een van de initiatiefnemers van de City Deal. "We staan er niet dagelijks bij stil maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een fiets te hebben", zegt staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar vervoer en Milieu. "Maar een fiets geeft je de vrijheid om goedkoop en gezond naar je werk of school te gaan, of om vrienden en familie op te zoeken. Het helpt daarmee mensen deel te nemen aan de maatschappij. Met dit initiatief zorgen we dat deze achtergelaten fietsen een mooie tweede leven krijgen in de handen van anderen."

City Deals zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, de rijksoverheid, private partijen, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Ook ANWB, BOVAG, Fietsersbond, Stichting Innovam en Decathlon behoren tot de partners van City Deal. In een City Deal verzamelen de partners zich rond één gezamenlijke maatschappelijke opgave. De opgave staat centraal en partners leren en experimenteren om zo tot inzichten en innovatieve oplossingen te komen.